MAGUNKRÓL

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS:

2011 2012 2013 2014 2015 2016

Közösségi szolgálat

A köznevelési törvény értelmében "az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása". Ezt először a 2016. január 1-je után megkezdett érettségi vizsga esetében kell megkövetelni, tehát gyermekének az elkövetkezendő években tanítási időn kívül összesen 50 db 60 perces órában szükséges anyagi érdektől független, szervezett keretek között folytatott, egyéni vagy csoportos, a közösség javát szolgáló tevékenységet végezni.

A kitűzött cél:

- a diákok személyes és szociális kompetenciáinak fejlesztése

- felelősségérzetük erősítése,

- csapatmunkára való felkészítésük,

- pályaorientációra való felkészítésük,

- kapcsolatteremtésre való lehetőség biztosítása számukra.

Emellett segíti

- a másság elfogadását,

- a tudatos tervezés-szervezés és önértékelés megvalósítását,

- az együttműködés, a kölcsönösség, a céltudatosság alapértékek kialakulását, megalapozását.

Kedves középiskolás Diák!

Bizonyára sokat hallottál már a közösségi szolgálatról, és foglalkoztat a kérdés: Miért éppen most? Miért nekem? Mire jó ez? Tudjuk és megértjük, ha elsőre nem találod érdekesnek, fontosnak, amire most mégis vállalkoznod kell. Magad is tapasztalhatod, hogy egy gyorsan változó világban élünk, amelyben az emberek elrohannak egymás mellett, a sorsok és az értékek más dimenzióba kerülnek. Vajon jó ez így? Még az érettségi előtt állsz, vagy lassan arra készülsz, s nem véletlen ez a fogalom, ekkor, ebben az életkorban válsz felnőtté, s látod más szemmel a világot, a közvetlen környezetedet.

A közösségi szolgálat teljesítésével azt szeretnénk elérni, olyan szemlélettel lépj a felnőtt életedbe, hogy érezd a felelősséged, képes legyél segítően tevékenykedni, a közösségért tenni. Ezeken a nemes eszméken túl Neked is közvetlen hasznodra válhat e program, hiszen lehetőséged nyílhat megismerni számos munkahelyet, tevékenységek sorát, amelyekben tapasztalatokat szerezhetsz, megtudhatod, melyek azok a területek, ahol megállod a helyed, esetleg ez által könnyebben tudsz dönteni, milyen pályát válassz. Bízunk benne, hogy a program kapcsán olyan események, tevékenységek részese leszel, melyek maradandó élményekkel gazdagítanak.

Javasoljuk, hogy a naplóra vigyázz, és rendszeresen tartsd magadnál, amikor valamilyen tevékenységet végzel. Kérünk, naprakészen vezesd, hiszen ezzel tudod majd igazolni , hogy teljesítetted a kötelező ötven órát . Minden alkalommal gondosan ügyelj, hogy igazolva legyen a teljesített időd . Arról se feledkezz meg az egyes tevékenységek végén, hogy lejegyezd, mivel foglalatoskodtál , s ennek kapcsán mit tapasztaltál, milyen élményekben volt részed, milyen gondolataid támadtak. Az sem baj, ha nem mindig pozitív dolgokat jegyzel le, ez könnyen előfordulhat bárkivel. Ekkor is írd le, mi okozta a rossz érzéseket, a problémákat. Azért fontos az "akkor és most" jegyzetelés, mert később már halványulnak az érzések, másként emlékszel, s nem biztos, hogy pontosan elevenednek meg a történtek. Miért is fontos ez? Azért, mert a koordináló tanárnak jelezni kell, ha valami probléma adódott, azt megbeszélni, hogy segíteni tudjon és megoldásra találjon. Persze az örömöd is oszd meg a tanároddal, hiszen az élmények közös átélése és megbeszélése más szintű kapcsolatot, együttműködést hozhat létre, amelyben a feltörő természetes, tiszta emberi érzésekkel közelebb kerülhetünk egymáshoz, ami a segítői attitűd kialakulásának egyik lényeges eleme.

Az 50 órát több projekt keretében, több év alatt is lehet teljesíteni. Ennek az az előnye, hogy többféle dolgot tudsz kipróbálni. Arra is van lehetőség, hogy az 50 órát egy nagy projekt révén vagy több év alatt lefutó program keretében teljesítsd. Ha jól készítitek elő, és szívvel-lélekkel végzitek a feladatokat, számotokra is nyilvánvaló lesz, hogy egy fantasztikus programnak és életre meghatározó élménynek lettetek részesei.

BERZE GIMNÁZIUM-al kötött szerződés

Vak Bottyán János-al kötött szerződés

TÁMOGATÓINK

KAPCSOLATOK:

MÉDIATÁMOGATÓINK:

"Menő Manó" Közhasznú Gyermekbarát Egyesület

Adószáma: 18202135-1-10 Számlaszáma: 10918001-00000059-25280009

CÍM: 3200 Gyöngyös, Aranysas u. 15. Mobil: 20/5692977 E-mail

látogató számláló-ik látogató vagy (2015.03.15-től)